Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Їх надихала Україна

Їх надихала Україна

 

Серед безлічі імен наших талантів, які уславили і свою країну, і стали донорами іншої культури, нині згадуємо вже вкотре нашого земляка, уродженця Харківщини, знакову особистість для українців і України Іллю Юхимовича Рєпіна. Кожного року день його народження був великим святом для його земляків, шанувальників творчості, яка залишила глибокий слід в історії мистецтва кількох країн, де йому довелось жити і працювати впродовж свого довгого і щедро обдарованого життя.

До цієї дати наші музейники кожного року готували нові дослідження його творчості, де талант художника було поєднано із великим літературним даром, критичним мисленням, водночас із великою повагою до обдарованих і талановитих, для яких він не шкодував, на відміну від себе, слів захоплення і щирого емоційного пориву, високопарних порівнянь та епітетів. Але точність його висловів було гідно поціновано – більш влучної і точної оцінки того або іншого явища чи особистості годі було уявити. З такою ж повагою ставились і до творчості А.Куїнджі, до ювілеїв якого, разом з товариством грецької культури «Геліос», було підготовлено кілька виставок і заходів. Останній, нинішнього ювілейного для Куїнджі, року, було проведено 19 лютого, за кілька днів до початку широкомасштабного воєнного вторгнення Російської Федерації в Україну. 2014 року за сприяння харківських меценатів Людмили і Леоніда Рубаненків було здійснено репринтне видання монографії про А.І.Куїнджі критика Л.Неведомського із вступною статтею Рєпіна, надрукованою 1914 року. Геніальний майстер, він із великою повагою і пієтетом також написав про генія, з перших рядків означивши своє особисте ставлення і повагу, підкреслюючи українське походження Куїнджі, використовуючи багато українізмів у тексті, колоритних і соковитих, точних і влучних цитат із творів М.Гоголя. Народжені в Україні, закохані в її природу та історію Рєпін і Куїнджі отримали визнання свого таланту саме за роботи, пов’язані з Україною. «Візитною карткою» Рєпіна є картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану», у Куїнджі – «Місячна ніч на Дніпрі». Їх було високо поціновано в культурно-мистецькому середовищі Російської імперії, картини придбали імператор Олександр ІІІ і великий князь Костянтин Костянтинович, захоплення картиною у якого було надзвичайним, він навіть взяв «Місячну ніч» із собою в кругосвітню подорож. Рєпін і Куїнджі були художниками різного творчого темпераменту – «фактурний шум» потужного живописного обдарування Рєпіна і магія витончених світляних переходів картин Куїнджі були різними сторонами геніального мистецького обдарування обох майстрів. Саме Рєпіну належить точна і ємна характеристика таланту Куїнджі: «Иллюзия света была его богом, и не было равных ему в этом чуде живописи».

Куїнджі А.І. Місячна ніч на Дніпрі. 1880

Відомий вираз «якщо хочеш зрозуміти генія, поїдь на його батьківщину» пояснює і той пієтет, з яким в Україні ставляться до Чугуєва і Маріуполя, місць народження обох геніальних синів України. Нині, в контексті подій російської агресії в Україні, ці міста стали знаковими як вияв безприкладної стійкості і мужності їх захисників, а також музейників, які зберігають пам’ять і мистецьке надбання славетних художників.

*Куїнджі А.І. Вечір в Україні. 1878
*Рєпін І.Ю. Козак у степу. 1890