Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Художники-ювіляри. Юрій Сиротенко

Художники-ювіляри. Юрій Сиротенко

Рубрика «Художники-ювіляри» представляє публікацію до 100-річного ювілею визнаного українського майстра станкового і монументального живопису, графіка Юрія Георгійовича Сиротенка (18.01.1924 – 2010).
В зібранні ХХМ знаходяться численні твори Юрія Сиротенка, які демонструють здобутки мистця в галузі живопису і графіки в різні роки.

Юрій Георгійович Сиротенко народився 18 січня 1924 року у місті Суми. 1952 закінчив Харківський державний художній інститут (нині ХДАДМ), в якому навчався у відомих педагогів П.І.Котова і О.П.Кокеля. Член ХО НСХУ з 1961. Багато сил Ю.Г.Сиротенко віддав громадській діяльності – був членом правління Харківського обласного художнього фонду та головою його монументально-оформительської ради, брав участь у створенні Сумської Організації НСХУ. З 1952 учасник республіканських, обласних, всесоюзних і зарубіжних виставок. 2014 у ХХМ відбулась перша персональна виставка майстра (посмертно). Твори художника знаходяться в музеях та приватних колекціях України і за кордоном.


Роботи Юрія Сиротенка


Мистецька спадщина Ю.Г.Сиротенка складається з творів, різних за технікою виконання, жанрами та стилістикою. Особистість майбутнього художника почала формуватися з обпаленої Другою світовою війною юності, трагедія якої звучить в багатьох графічних та живописних роботах автора, зокрема, в офортах «Знедолені війною», «Звільнені», «Помстимося» (1965-1967) із колекції ХХМ. У творчому доробку художника чимало сюжетно-тематичних композицій, присвячених трудовому життю людей в радянський час, що представляють реалістичний напрямок української академічної школи. Особливу увагу в них привертає блискуче опанування такими графічними техніками, як літографія, офорт, ліногравюра, монотипія. Протягом усього життя Ю.Г.Сиротенко залишався великим романтиком, оспівував рідну Україну і свій народ. Драматична напруга, сміливі композиційні рішення притаманні літографіям і офортам за мотивами поезій Т.Г.Шевченка із зібрання ХХМ – «Ярема з Оксаною», «Пішли в гайдамаки», «Місячна ніч» (1961-1964). В літографії «Г.С.Сковорода» (1966) з почуттям національної гордості і гідності художник створює образ видатного українського філософа. Великоформатне полотно «Колядки» (1985) демонструє наполегливі пошуки автором у живопису поетичної форми щодо розкриття характеру українського народу, його вікових традицій. Неабияких мистецьких висот Ю.Г. Сиротенко досяг у жанрі портрета, до якого звертався в різні періоди життя. Художник завжди майстерно передавав внутрішній світ своїх моделей. Багатогранний талант майстра реалізовано і в галузі монументально-декоративного мистецтва - триптих із склопластику і батику, виконаний у співавторстві з С.Г.Світлорусовим, встановлено у павільйоні Республіканської виставки досягнень народного господарства України у Києві (1964).