Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вивчай, малюй, цінуй, як щедрий подарунок, народне надбання — полісько-слобожанський візерунок

Вивчай, малюй, цінуй, як щедрий подарунок, народне надбання — полісько-слобожанський візерунок

"Рівне — Харків: регіональні особливості художньої освіти поч. ХХ ст. Творчість Г. Косміаді та Л. Тракала" — один з напрямків великого проєкту "Разом можемо більше", що нині продовжує свій марафон.

28 квітня відбулась презентація виставки "Сучасність в традиціях поліського орнаменту", основою якої стали твори чотирьох унікальних колекцій ДПМ. Експонати двох перших колекцій — автентичні сорочки, сукні, крайки та рушники Рівненського полісся, виготовлені на початку ХХ століття. Це роботи із зібрання Георгія Косміаді — відомого в Рівному та за його межами педагога і художника, яке він сформував у міжвоєнний період 1920-1940 років. Друга колекція належить нашому сучаснику Віктору Ковальчуку — викладачеві рівненського ПДМ, керівникові етноколективу "Веснянка", зібраної в науково-етнографічних експедиціях протягом багатьох років. Обидві збірки позначено особистими уподобаннями та зацікавленнями колекціонерів.

Останні дві колекції - це твори випускниць майстерні "Поліський побут" профільної Школи образотворчого мистецтва: рушники та українські сучасні сукні за мотивами старовинної поліської вишивки (клас Людмили Каландюк).



Ця презентація є наступним етапом роботи проєкту, який розпочався онлайн виставкою "Писанковий дивосвіт" до Великодня, де було представлено твори майстрів-писанкарок Н. Дребот, В. Степанюк, З. Лагнюк (м. Рівне) та членів Харківського клубу писанкарства імені А. П. Овчаренко. Учні рівненського ПДМ і харківського ПДЮТ мають можливість порівняти семантику та символіку як в роботах писанкарів, так і вишивальниць цих регіонів.

У Рівному виставка приймає своїх глядачів у приміщенні ПДМ, надаючи можливість побачити автентичні речі. Українська вишиванка - духовний символ українського народу, рідного краю, тепла материнських рук. Це наша гордість і оберіг, який пройшов крізь віки та нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до України.

Більш близьке знайомство з орнаментикою слобожанської вишивки відбудеться в форматі онлайн виставки в червні 2023 на прикладі кращих творів з фондів відділу народного мистецтва Слобожанщини Харківського художнього музею.