Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вітаємо зі святом Преображення

19 серпня православний світ відзначає свято Преображення, або в народі Яблучний Спас. За народним календарем цей день означає поворот літа до осені, споживання всіх земних плодів, серед них яблук.

На тему Преображення написано багато ікон, збудовано чимало храмів на честь цього свята. Однією з перлин сакрального мистецтва є слобожанська ікона «Преображення» (І третина ХVІІІ ст.), що знаходиться в колекції Харківського художнього музею. Ікона присвячена євангельському сюжету про те, як Христос на горі Фавор продемонстрував свою божественну сутність своїм улюбленим учням – апостолам Іакову, Іоанну, Петрові. Майже весь композиційний простір ікони займає зображення гори. Її схили вкрито рослинністю, характер якої передають різноманітні квіти, зібрані в розетки, які на складному за кольором зеленуватому тлі утворюють вишуканий орнамент.

Ісуса зображено у сяючому хітоні, прописаному легкими коричнюватими лесировками. Потік світла навколо Христа – мандорлу, прикрашено рослинним орнаментом. Її золочені різьблені промені контрастують з темним кольором одягу пророків Мойсея й Іллі, які розмовляють із Христом про останні дні його земного життя. Звучна колористична гама, в якій «зібрано» різномаїття природних кольорів коричневих, червоних, блакитно-сірих, жовтих і зелених, створює відчуття святковості й урочистості. На відміну від делікатного живописного орнаменту, тиснений орнамент золоченого тла вирізняється крупними, соковитими формами.