Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Юрій Морозюк

Вчителі та учні. Юрій Морозюк

У черговій передачі циклу «Вчителі та учні. Харківська художня школа» з нами Юрій Морозюк (нар.1965), член Спілки дизайнерів України. Перед глядачами усміхнений симпатичний чоловік, якого легко можна уявити в любому куточку світу. Його позитивний настрій і доброзичлива манера спілкування, здається, роблять оповідача «своїм» в любій віковій категорії.

 Юрій народився в Мурманську в родині військового і саме там, за Полярним кругом, почав малювати, як всі хлопчаки свого віку, танки і літаки. Потім родина переїхала до українського міста Бердичів, і 1980 року Юрій став учнем художньої школи. Перші бердичівські педагоги відчинили йому дверцята до світу прекрасного, змотивували до творчості і завжди раділи його успіхам.

 У армійських лавах наш гість познайомився з випускником Худпрому С.Кадишем і замріяв саме про харківську художню освіту. 1987 року, з другої спроби, Ю.Морозюк побачив своє прізвище у списку зарахованих і був розчулений (майже так само, як тоді, коли дізнався, що став батьком). Роки навчання у представників «старої школи» Є.Єгорова, М.Шапошникова, С.Солодовника, В.Сизікова називає «золотим часом». Студентом 1 курсу, сповнений творчих пошуків, потоваришував з С.Вергуновим, а згодом новаторські ідеї, які вирували серед молодих митців – студентів і викладачів, привели до створення «футурологічної групи».

 Наш гість з невимушеною самоіронією називає себе «пришлим», але ми спростуємо це. Адже говорять: харків’янин не той, хто в Харкові народився, а той, хто в Харкові вчився. Тому, звичайно, Ю.Морозюк став справжнім харків’янином, адже тут вчився і навчає: викладає в університеті ім. Бекетова і цілком слушно вважає, що обов’язок творчої людини – отримати знання і передати далі.