Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Династія Єгорових

Вчителі та учні. Династія Єгорових

 

Ставлення широкого загалу до творчих династій є неоднозначним. Батьки і діти – актори, музиканти, художники – нерідко мають критичні коментарі: обов’язкове порівняння у здібностях і навіть обвинувачення у протекції.

У мистецькому просторі Харкова династія талановитих художників Єгорових, яка налічує три покоління, варта особливої уваги. Про старшого представника, Євгена Павловича Єгорова (1917-2005), ми вже згадували у циклі «Вчителі та учні».

Середнє покоління – його син, Сергій Євгенович Єгоров(1951-2008). Відомий художник-монументаліст, він багато працював у галузі дизайну середовища, створив вітражі для Благовіщенського собору. І, нарешті, третє покоління – старший онук і тезка знаменитого діда, Євген Сергійович Єгоров(нар.1978), викладач кафедри рисунка ХДАДМ, майстер ліричного пейзажу. Саме він з теплом і любов’ю згадує про діда і бабусю Наталку (так близькі називали дружину Є.П.Єгорова, Наталю Григорівну).

Євген Єгоров-молодший ділиться закарбованими в пам’яті дитячими спогадами про риболовлю на річці Псьол, відпочинок у Хатках, на дачі письменника В.Г.Короленка, надзвичайну гостинність діда і бабусі. Автолітографія Є.П.Єгорова «Портрет матері» знаходиться в Луврі. Світла пам'ять про діда – митця, воїна, педагога, шанованого товариша і прекрасного сім’янина – зберігається в серцях спадкоємців цієї творчої династії. Автор цих рядків особисто вдячна пану Євгену за створену ним втішну атмосферу, яка панувала в музейній залі під час запису.