Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Вікторія Астапова

Вчителі та учні. Вікторія Астапова

У циклі «Вчителі та учні» на вас чекає нова зустріч. Цього разу наша гостя – харківська художниця і викладачка Вікторія Астапова. Вона говорить, що їй неабияк поталанило, адже їх, студентів 80-х, навчали справжні майстри Худпрому і, на щастя, приємні, душевні люди. 

На вступних іспитах Вікторія не очікувано для себе отримала п’ятірку у викладача історії Ю.Розенфельда і була окрилена першим успіхом. Професор Б.В.Косарєв викладав інтарсію на старших курсах. Коли Косарєва вітали з 80-річчям, студенти розчулили ювіляра віршами поетів, яких він ілюстрував: В.Маяковського, Б.Пастернака, В.Хлєбнікова. А зараз, говорить пані Вікторія, вона живе на вулиці, яку названо на честь улюбленого педагога, – так Харків ушанував митця. 

Спогад про В.П.Шаламова, зовні солідного, серйозного, який чудово міг спілкуватися зі студентами, заряджаючи молодь творчою енергетикою. Майже ровесник Вачігян Норазян, молодий викладач Худпрому, на практиці у Львові зумів одним «чарівним» мазком вдало поправити роботу Вікторії. І цей прийом «останнього штриха» оповідачка використовує у своїй дитячій студії, де навчає юних художників. 

Пані Вікторія закінчила Худпром далекого 1985 року, але судячи з її піднесеного настрою та блиску у очах, коли вона згадує своїх улюблених педагогів, здається, що роки навчання були наче вчора.