Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Віктор Гвоздинський

Вчителі та учні. Віктор Гвоздинський

Після перерви довжиною у майже півроку ми продовжуємо нашу серію інтерв'ю під назвою «Вчителі та учні. Харківська художня школа». Вперше у кадрі, окрім шановного гостя, автор і організатор цієї програми – завідувачка відділом Харківського художнього музею Ірина Сідельова. І вперше зйомка відбулась не в Харкові, а у місті Рівне, куди змушена була переїхати музейниця через війну. Саме тут живе і плідно працює один із виучеників харківської художньої школи, представник нової української хвилі – художник Віктор Гвоздинський.

Більшу частину свого життя митець провів у Рівному, працюючи натхненно не лише як живописець, але і займаючись проєктною діяльністю. Ним було спроєктовано чимало об'єктів у Рівному – серед них, наприклад, торговий центр, будівля Укрексімбанку, міський Центр зайнятості. Чимало В.Гвоздинський зробив для рідного міста, проте художню освіту здобував у Харкові – спочатку в училищі, а згодом у художньо-промисловому інституті.

У своїй розповіді Віктор Гвоздинський пояснює, чому 15-річним юнаком з Рівного поїхав здобувати освіту саме у Харків. Митець відзначає особливу атмосферу міста, що безумовно вплинула на нього як на художника, та з вдячністю згадує своїх вчителів – В.Богданова, П.Шигимагу, С.Бєсєдіна, О.Мартинця, А.Контантинопольського, О.Проніна. З пам'яті виринають яскраві спогади, пов'язані з періодом навчання у Харкові – проходження практики у театрі ляльок, робота у театрі опери і балету, знайомство з колекцією художнього музею, де його особливо вразили пейзажі Михайла Беркоса, представника харківської пейзажної школи.

Цікаво, що нині у зібранні нашого музею зберігається полотно, для якого позував Віктор Гвоздинський. Багатьом добре відома монументальна робота Адольфа Контантинопольського «Рідна земля» – і дві фігури у цій картині були написані автором саме з Віктора Гвоздинського, який був його учнем.