Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Валерій Гальченко

Вчителі та учні. Валерій Гальченко

Чергова передачациклу «Вчителі та учні. Харківська художняшкола» представляє доцента кафедри графічного дизайну ХДАДМ Валерія Гальченка (нар.1961).Ліворуч від гостя постер «Знаковий майстер». На столі альбоми, книги, світлини. Глядач розуміє: гра слів очевидна, і мова йтиме не тільки про впізнаванні  знаки-логотипи з постеру, але про життя знAкової людини.

Ґрунтовна підготовка оповідача до ефіру – це справжній екскурс в історію відомої кафедри. Пан Валерій починає з самого початку, і з повагою звучать імена універсальних художників, станковістів і прикладників Єрмілова, Падалки, Касіяна, Мироненка, Селезньова.

Особливі слова вдячності Валерій адресує своєму улюбленому педагогу. Це Володимир Олексійович Побєдін (1918-2006). По закінченні Другої світової 29-річний лейтенант Побєдін вступив до Харківського художнього інституту, де його викладачами стали Мироненко, Фрадкін, Бондаренко. Побєдін працював на кафедрі дизайну 39 років, випустив більше 1000 дипломників. Він розробив майже 400 товарних знаків і логотипів у своїй характерній манері: лаконізм, простота, асоціативність.

Сталося, що через 15 років по закінченні Худпрому В.Гальченко почав викладати. Цікаво, що він прийшов до студентів 3 курсу, як сам колись до Побєдіна, і якийсь час працював з вчителем як колега. Саме В. Гальченко до 85-річчя Володимира Побєдіна створив пам’ятний знак «85 побед».

І наразі, споминаючи цю непересічну особистість, на думку спадає тотожність прізвища долі людини. Побєдін – переможець: від хлопця з Рязанщини до вояка-визволителя, від обдарованого студента до засновника власної викладацької методики і дизайнера, чиї логотипи зроджують відчуття впізнаваності й вдячності.