Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Сергій Вергунов

Вчителі та учні. Сергій Вергунов

У циклі передач «Вчителі та учні. Харківська художня школа» з нами новий гість. Це відомий український промисловий дизайнер, професор Сергій Вергунов (нар.1960). Він працює в ХНУМГ ім.Бекетова, де заснував дві кафедри і очолює одну з них, кафедру «Дизайн та інтер’єр».

Його дід, художник І.З.Кисельов, закінчив Академію мистецтв у Ленінграді і орієнтував онука на живопис. А онук тричі вступав на відділення інтер’єру і 1982 року, завдяки «хрещеному батьку» в дизайні В.І.Єлькову, став студентом Худпрому. І хоча оповідач називає роки свого навчання (1982-88) «золотим часом», труднощів було достатньо. Згадати хоча б величезні черги на іноземні фахові журнали, які можна було взяти в бібліотеці.
Не розчарувати першокурсника, привити любов до обраної професії непросто, але викладачам кафедри «ХК» це вдалося: лекції від Ю.Дьяченка по композиції, інженерна грамотність від Г.Карпеля, системність розуміння процесів дизайну від Є.Рагуліна, а молодий викладач О.Кушніревич став для Сергія головним вчителем. З Ігорем Остапенком у нашого гостя дружба, вивірена роками, і одне на двох ноу-хау: навчаючи, вести студентів всі 4 роки. Колись юнацький максималізм Сергія не сприймав поняття «художник-конструктор», а з плином часу воно стало для оповідача самим вірним визначенням професії.

Говорять, довголітня щоденна праця веде до професійного вигорання. Але не у нашому випадку. І сьогоднішня тепла, невимушена бесіда кращий доказ того, що 40-річне служіння обраній справі можливе у різних видах: вдячний студент, обдарований спеціаліст, знаний професіонал, і зараз вже – улюблений наставник для сучасного покоління українських дизайнерів.