Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Олександр Соболєв

Вчителі та учні. Олександр Соболєв

У циклі передач «Вчителі та учні. Харківська художня школа» з нами дизайнер-графік Олександр Валерійович Соболєв (нар.1977), професор, член-кореспондент НАМ України, кандидат мистецтвознавства, з 2021 – ректор ХДАДМ.

Який солдат не мріє стати генералом, який студент не мріє в майбутньому очолити alma mater? Ще за доби Відродження ректором називали головного вчителя, адже з латини це правитель, керівник, який відповідає за роботу викладачів і навчання студентів. І від його керівництва залежить розвиток і рейтинг вишу.

Пан Олександр Соболєв навчався у ХХПІ 1994-99рр., той самий час, коли у студентських аудиторіях були офіси, а викладачі не отримували платню. В скрутні часи зневіри майстри старої школи Худпрому демонстрували високий професіоналізм, творчий запал, і головне – небайдужість до студентства. Розповіді, творчі дискусії у майстернях, спільні походи до музеїв – це ріднило, гуртувало, давало сили. Не було сучасних можливостей інтернету, викладачі приходили на заняття з торбами робіт, і у кожного педагога була своя історія – особиста, воєнна, мистецька. Всього один рік викладав І.Ф.Криворучко, але запам’ятався нашому гостю надовго. В.О.Побєдін навчав на 3 курсі у дуже поважному віці, але випромінював почуття гумору, міг вжити міцне слівце. Незабутні його «дідівське» ставлення до 20-річного Олександра і настанова, яку наш гість виконав: стати поважною людиною і достойним майстром.

Так, ось він у кадрі, новий ректор ХДАДМ – учений, педагог, менеджер. Перед нами ошатний усміхнений чоловік ледь за 40, комунікабельний, вочевидь відповідальний, адже у своєму напружено-ненормованому графіку знайшов час поділитися спогадами у цьому відеоінтерв’ю.