Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Олександр Смородін

Вчителі та учні. Олександр Смородін

Сьогодні у циклі «Вчителі та учні» наш гість – Олександр Сергійович Смородін (нар.1955). Художник народився у Запорізькій області. 1987 закінчив ХХПІ. З 2000 член СХ України. Так сталося, що Смородін, мріючи про графічне відділення, вступив на рабфак факультету промислового дизайну. При слові «рабфак» пам'ять підказує знамениту картину Бориса Іогансона «Рабфак идёт», на якій три юні цілеспрямовані постаті впевнено крокують. Так і Олександр Смородін – активний, беручкий до роботи, староста групи – справжній рабфаківець.

Зустріч з чудовими педагогами, і серед перших – Олександр Миколайович Брагін. Саме він навчив невпинно працювати, і цього життєво необхідного правила О.Смородін дотримується стовідсотково: плідно займається станковою графікою у техніці офорту, їздить на пленери, самостійно оволодів унікальною технікою інтарсія, багато виставляється. Інші худпромівські викладачі: В.О.Хованов, І.В.Остапенко, Є.Я.Рагулiн, Л.М.Кутузов, Ф.С.Бойченко, Г.С.Письменний, М.О.Шапошников – про кожного у монолозі нашого гостя знайшлися теплі слова вдячності. Як, власне, і всій ХДАДМ, яка стала alma mater і для обох синів пана Олександра.

До речі, на підтвердження слів великого тезки «и чувства добрыея лирой пробуждал», Олександр Сергійович багато років викладає наймолодшим художникам – вихованцям ЦДЮТ №1 і намагається пробуджувати в них добрі почуття пензлем, олівцем і фарбами.