Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Михайло Пузур

Вчителі та учні. Михайло Пузур

У циклі відеоінтерв’ю «Вчителі та учні. Харківська художня школа» на вас чекає зустріч з новим гостем. Це промисловий дизайнер і художник, старший викладач ХДАДМ Михайло Вікторович Пузур (нар.1958).

По закінченні республіканської художньої школи-інтернату у Молдові він приїхав до Харкова, мріючи навчатися у Худпромі. На дворі 1978 рік, і юнак з чемоданом робіт прямує Південним вокзалом. Хлопець сідає в 11-й трамвай і до вишу. Перше враження від «Теремка» захоплює. Але попереду ще чотири спроби вступу, і лише 1983 Михайло отримує студентський квиток. Передували цьому служба в армії і робота на ХАЗі. Коли 1988 захистив диплом, отримав перше замовлення з міста Донецька. Це була розробка побутової газової колонки. Знадобилося на ходу поєднувати отримані художні знання з потребами реального виробництва. Потім пан Михайло був керівником проєкту дипломника С. Жомова «Дитяче крісло для автівки». Результат – золота медаль на виставці дипломних робіт у Москві.

Оповідач згадує, що став викладати у 35 років і спочатку було непросто. Але допомагав досвід власного навчання у педагогів: Н.Манко, С.Рибіна, Г.Письменного, В.Васильєва, С.Беседіна та ін. Ще з студентства, коли був старостою групи, подружився з В.Шаламовим і завжди дуже цінував цією дружбою.

Останні роки наш гість захопився графікою, рисує види Харкова. Пан Михайло вдячний ХДАДМ, яка завжди напоготові допомогти митцю розвиватися і творити – будь то сільський хлопець Михай чи шановний Михайло Пузур, сивий, засмаглий, усміхнений, який так доброзичливо згадує про минуле.