Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Ілля Паньок

Вчителі та учні. Ілля Паньок

 

Цикл «Вчителі та учні. Харківська художня школа» представляє нового гостя. Це живописець, художник монументально-декоративного розпису, учасник всеукраїнських та міжнародних виставок, член ХО НСХУ Ілля Володимирович Паньок (нар.1963)

Родом з Чернігівської області, у 80-і він приїхав до Харкова і вступив до Харківського художнього училища, де педагоги навчили якісному малюнку і заохотили до монументального мистецтва. По закінченні ХХУ 1986 року Ілля, бажаючи навчатися саме на художника-монументаліста, вступив до Харківського художньо-промислового інституту. І.Паньок витримав шалений конкурс: з 90 допущених до іспитів абітурієнтів тільки 9 мали змогу навчатися. 

Навчання почалося в тому числі з будівельних робіт на новому корпусі, у якому 1991 року І.Паньок захистив диплом. У Худромі шановними вчителями оповідач називає О.Хмельницького, О.Проніна, В.Гонтарова, А.Константинопольського. Навчання «на зламі епох» було непростим, адже ідейні засади минулого залишалися впливовими. Саме тому виник ідеологічний конфлікт, такий студентський спротив проти комуністичної ідеології, про який Ілля Паньок згадує у сьогоднішній розповіді. 

Доля розкидала студентських друзів, про яких з теплотою згадує пан Ілля, по різних містах і країнах, але особливе ставлення він відчуває до Івана Кулика та Геннадія Писарєва, яких теж вважає своїми вчителями, незважаючи на незначну різницю у віці.