Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Ігор Чеботов

Вчителі та учні. Ігор Чеботов

Рубрика «Вчителі та учні. Харківська художня школа» дарує зустріч з новим гостем. Це знаний харківський художник і викладач Ігор Павлович Чеботов (нар.1963). 1982 року він закінчив художнє училище в рідному Луганську (одразу зазначимо, що вдячна пам'ять пана Ігоря зберігає імена луганських педагогів І.П.Овчаренко, В.Ю.Орлова, Т.Н.Капканець) і того ж року став студентом Худпрому. Творче «землячество» луганчан допомогло швидко освоїтися в Харкові, і місто скоро стало рідним. Ігор Павлович закінчив Худпром 1989 року, а з 1992, вже 30 років, викладає на кафедрі рисунка ХДАДМ, цілком слушно помічаючи, що саме рисунок – фундамент любої школи.

У розповіді звучать імена педагогів кафедри рисунка Є.П.Єгорова, В.П.Шаламова, В.Я.Лозового, В.Д.Сидоренка та ін. Пан Ігор відзначує високий рівень викладання, який не давав жодного шансу на відчуття меншовартості по відношенню до самих знаменитих художніх шкіл того часу.

Наш гість – автор фундаментальної праці «Харківська школа рисунка» (2017) з присвятою улюбленому вчителю Є.П.Єгорову, якого називає унікальною особистістю. До речі, шановані Чеботовим педагоги так чи інакше пов’язані з іменем Є.Єгорова, наприклад, В.Чаус викладав живопис, і С.Рибін теж навчав пана Ігоря.

У своєму емоційному монолозі Ігор Павлович кілька разів відносить до своїх вчителів вислів «служіння мистецтву». І це не «фигура речи», адже згадані ним митці не застиглий пантеон славетно-бронзових, недосяжних метрів. Вони сучасники і для нинішніх студентів: їх імена постійно згадують, а виставлені до 100-річчя академії роботи викликають захват. Тому що і люди, і творчість – справжні.