Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Вчителі та учні. Анатолій Кузьменко

Вчителі та учні. Анатолій Кузьменко

Новий гість проекту «Вчителі та учні» - Анатолій Федорович Кузьменко(1937), професор ХДАДМ, відомий у Харкові та Україні художник-графік і педагог, вважає за щастя і велику удачу в своїй творчій долі і житті, навчання в ХХПІ (1964-1969), де на той час ректор М.О.Шапошников зібрав високопрофесійний і талановитий колектив викладачів. Михайло Олександрович, як називає його Кузьменко, «душа інституту», учасник війни, людина високої культури і моралі, вимагав того ж і від своїх педагогів.

Улюбленцем студентів на довгі роки став В.П.Селезньов – «душечка»,як називали його в інституті за доброту і людяність. Чудовий графік-станковіст, випускник Ленінградського художнього інституту ім. І.Ю.Рєпіна, був запрошений (буквально «імпортований»!) до Харкова саме М.О.Шапошниковим. Селезньов мав чудовий голос, і разом з С.Ф.Бесєдіним вони виступали в оперних постановках. З легкої руки Селезньова Анатолій Федорович потрапив на його кафедру, згодом змінив його на посаді завідувача, де пропрацював 25 років.

М.З.Фрадкін – ціла епоха, жива історія інституту, де поєднались різні впливи і системи викладання, витворивши високу елітарну графічну авторську культуру самого автора і чудового викладача, що з роками довелось поцінувати ще більше.

Яскравий слід в історії кафедри залишив талановитий графік В.С.Ненадо, що, на жаль,передчасно пішов з життя. І сьогодні його ім’я вимовляють з особливим пієтетом і трепетом.

Кожен із викладачів кафедри – С.М.Солодовник, М.І.Гнойовий – були по-своєму унікальними,вимогливими, зберігаючи водночас доброту і повагу до студента.

Життя йде, кафедра графічного дизайну тримає рівень, до чого долучається комп’ютерна техніка. Але світла пам’ять про вчителів і попередників повинна бути живою, бо це – «незабуті імена земляків».