Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Валентин Георгійович Грицаненко

Валентин Георгійович Грицаненко

Після тяжкої довготривалої хвороби пішов з життя відомий живописець, заслужений художник України Валентин Георгійович Грицаненко. Народжений переможного 1945 року, у запорізькому краї, успадкував чимало його ментальних «характерницьких» рис – талант оповідача життєлюба, закоханого у різноманіття краси оточуючого світу, мистецьке обдарування, що вилилось у захоплення живописом. Не маючи професійної художньої освіти, зумів виробити свою власну авторську живописну манеру, ні на чию не схожу, часто супроводжуючи свої картини блискучими словесними описами-ессе, чудовим сплавом ерудиції, інтелекту, романтичного піднесення, захоплення предметом оповіді. Цей же талант був притаманний і в багаторічній практиці викладача Харківської державної академії культури, де його випускниками стали чимало музейників і культурологів.

Учасник багатьох пленерів, мистецьких заходів і акцій, багато років працював і виставлявся у складі творчої групи «БУРИМЕ». Вже будучи безнадійно хворим, за підтримки своїх друзів-«буримістів», півроку тому зміг востаннє на пенері віддати земний уклін натурі, вдихнути магічний запах свіжої фарби, побачити знайомі місця Слобожанщини, багато разів відображені на його картинах.

Зачарований красою – так можна окреслити його високу життєву і професійну місію, яку він гідно проніс через усе своє життя.