Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

В фокусі – Європа

В фокусі – Європа

Україна – єдина країна, яка, не будучи членом ЄС, на державному рівні з 2003 року відзначає День Європи, що припадає на третю суботу травня. З цієї нагоди традиційно у багатьох містах буде організовано і проведено святкові тематичні заходи. ХХМ пропонує Вашій увазі он-лайн виставку «В фокусі – Європа», з приємністю і найкращими побажаннями вітаючи автора – Вікторію Чернякову, з ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ!

Подорожні нотатки художника,навіть «озброєного» фотоапаратом чи відеокамерою, все одно мають свою неоціненну вартісність з точки зору створення саме мистецького образу тієї чи іншої країни, її неповторних куточків, архітектурного «обличчя», за яким безпомильно можна визначити його адресу.

Вікторія Едуардівна Чернякова, кандидат педагогічних наук, викладач ХСШ№133 «Ліцей мистецтв», багато подорожує разом із своїми учнями, кожного разу відкриваючи для себе неповторну красу різних європейських міст. Безумовно, перш за все привертає увагу архітектура, її стилістика, так званий «кам’яний літопис»,обов’язково представлений у світло-повітряному, ландшафтному чи водному середовищі.

Італія, Німеччина, Португалія. Кожна з цих країн викликає архітектурні ремінісценції: пишне барокко, готика, синтез мавританського і європейського стилів, що обов’язково нагадує ще й музичні асоціації – собори як фуги Баха, венеціанські лагуни як баркарола.

Вікторія обирає завжди динамічний ракурс, стрімкий, майже кінематографічний «кадровий» прийом передачі міського краєвиду : вузенькі середньовічні вулички, де барокові фронтони чи балкони будинків майже впритул нависають назустріч один одному. Із велетенського громаддя католицького собору виокремлює пишні портали, наближаючи максимально до глядача, щоб розгледіти розкішне ліпне оздоблення. Венеція, безумовно, привертає увагу своєю водною субстанцією, «парадом» різноманітних човнів-гондол, особливим настроєм. Колористичну гаму легких і прозорих акварелей Вікторії ніби зіткано із бузкових, аквамаринових, рожевих і блакитних відтінків, що в своїй гамі втілюють і образ «міст із наших снів», і враження від побаченого, створюючи узагальнений пейзажно-архітектурний портрет подорожі художника.

Приємного перегляду на музейній сторінці facebook

 Монсараш, Португалія, гуаш, 20х28см, 2020