Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Творче об’єднання художників «Буриме»

 

Творче об’єднання художників «Буриме»«Все більше і більше я переконуюсь у тому, що одному ізольованому індивідууму не під силу створити картини, що мають бути написані для того, щоб сучасний живопис став суцільно самим собою і піднявся до вершин, рівних священним вершинам, досягнутим грецькими скульпторами, німецькими музикантами та французькими романістами. Ці картини, вочевидь, буде створено групами людей, які згуртуються задля втілення в життя спільної ідеї» – Вінсент Ван Гог. 

Ця оригінальна ідея, висунута відомим нідерландським художником в одному з листів, несподівано втілилась у життя в Харкові. Тридцять років тому чотири майстра, кожен зі своїм унікальним живописним стилем і баченням світу – Олександр Шеховцов, Олег Лазаренко, Олександр Лисенко та Валентин Грицаненко – створили творче об’єднання під назвою «Буриме», що стало значною подією в художньому житті міста. 

Про унікальність цього мистецького явища розповідає Лідія Володимирівна Стародубцева, доктор філософських наук, професор. Результатом багаторічної дружби з митцями групи «Буриме» та глибоких роздумів про сутність та особливості їх спільної творчості стала книга «Буриме. Утопія Ван Гога», написана Лідією Володимирівною.