Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Сяйво Елади

Сяйво Елади

Онлайн-виставка творчих робот переможців ХІ-го обласного конкурсу серед дітей на кращий художній твір на грецьку тематику «Сяйво Еллади». 

 

Конкурс організований Громадською організацією «Харківське міське товариство греків «Геліос» з метою популяризації культурної спадщини грецького народу, виховання підростаючого покоління на високих ідеалах еллінізму та взаємозбагачення культур України і Греції. Конкурс традиційно присвячений Державному святу Грецької Республіки День «Охі!» 

Тема конкурсу «Грецькій Революції – 200 років. Посвята юних художників України». 2021 рік – це рік святкування 200-річчя Грецької Революції (1821-1829), в результаті якої було повалено 400-річне панування Османської імперії в Греції і в жорстоких боях завойована незалежність країни. Ця визначна подія є чудовою нагодою зацікавити юних художників України вивченням історичних подій боротьби греків за свободу Батьківщини, познайомитися з її героями, висловити своє особисте бачення, свої знання, а також відобразити розуміння цих подій і те, який зв'язок і підтримку в той час вони мали серед інших країн і народів. Наприклад «Одеса і свобода Греції: 1814-1821, Філікі Етерія» і ін. 

Конкурс проводився за сприяння Одеської Філії Грецького Фонду Культури, Департаменту по роботі з громадськими об’єднаннями Харківської міської ради та Харківського художнього музею.

До участі в конкурсі були запрошені діти двох вікових категорій: від 6 до 10 років та від 11 до 16 років. 

У конкурсі взяли участь біля 70 дітей різних національностей – це 12 закладів естетичного напрямку. У конкурсі також брали участь діти з Громадської організації «Харківське міське товариство греків «Геліос». 

Підсумки конкурсу оцінювалися журі, до складу якого увійшли художники – члени Харківського міського товариства греків «Геліос» і друзі грецької громади: П.О.Дзюбенко – голова журі (кандидат архітектури, доцент ХНУМГ ім.О.М.Бекетова, член НСХУ), О.Ю.Оленіна (доктор мистецтвознавства, професор ХНУМГ ім.О.М.Бекетова), В.Й.Кравець (доктор архітектури, професор, член НСХУ, член-кореспондент Академії архітектури України, Заслужений архітектор України), О.В. Шило (доктор мистецтвознавства, професор, член НСХУ, член Міжнародної асоціації мистецтвознавців), О.В.Підлісна (кандидат мистецтвознавства, доцент ХНУМГ ім.О.М.Бекетова), О.М.Глушич (член НСХУ та Художньо-реставраційного об'єднання «Red Horse»), Н.В.Тимофєєва (член НСХУ), Л.О.Глушич (член НСХУ та Художньо-реставраційного об'єднання «Red Horse»), Н.В.Ігнатьєва (кандидат архітектури, доцент Харківського національного університету будівництва та архітектури), І.І.Селіщева (кандидат архітектури, доцент Харківського національного університету будівництва та архітектури, член НСХУ).