Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Шановні колеги – музейники й друзі музею!

Шановні колеги – музейники й друзі музею!

Всіх вас щиро вітаю з Міжнародним днем музеїв! Сьогодні, коли підступний ворог вбиває в Україні мирних людей, руйнує наші міста, намагається стерти з лиця землі безцінні пам’ятки світової, у т.ч. української культури на теренах України, ми зустрічаємо наше професійне свято з відчуттям своєї великої відповідальності за збереження культурної спадщини.

В складних умовах під вибухами вражих ракет, нещадними бомбардуваннями музейні працівники – переважно жінки – ці тихі герої – намагаються вжити всіх можливих заходів щодо рятування та захисту музейних цінностей з неменшою любов’ю й турботою ніж своїх дітей.

За кожним музейним предметом ми відчуваємо шлейф історії їх побутування, до якого нам у нашому житті пощастило долучитися науковими дослідженнями, побудовами експозицій, залученням відвідувачів до глибинного відчуття історії та мистецтва через музейні артефакти.

З почуттям вдячної пам’яті ми згадуємо сьогодні всіх наших меценатів, ми поповнювали музейні скарбниці, друкували альбоми, каталоги, запроваджували різноманітні заходи.

Війна змінила пріоритети. Сьогодні головне – зберегти колекції, зібрані поколіннями небайдужих людей.

Ми вдячні волонтерам Харкова, Львова, Польщі, Німеччини, які допомагають нам сьогодні, - заносимо їх імена до Книги почесних музейників.

Я вітаю всіх, хто доторкнувся до музейної справи, з нашим професійним святом. Дарую всім Вам (поки що віртуально) квіточки конвалії, які протягом багатьох років є символом професійного свята для співробітників Харківського художнього музею. Миру Вам! Миру Вашим музейним домівкам! Миру Україні!

З повагою і любов’ю
Директорка Харківського художнього музею
Валентина Мизгіна