Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Сергій Пущенко

Сергій Пущенко

Пам'яті майстра

В День свята захисників і захисниць України вся наша спільнота вшановує своїх героїв: і тих, що зараз перебувають на передовій, і тих, хто віддав своє життя, зупиняючи російську агресію! Серед них – Сергій Пущенко, художник, Заслужений діяч мистецтв України, громадський діяч, волонтер, член Національної спілки журналістів України.

Сергій народився на Дніпропетровщині 28 червня 1960 р. Після Володимирівської середньої школи закінчив Дніпропетровське художнє училище (відділення живопису), а згодом — Український поліграфічний інститут ім. Івана Федорова у Львові. Здобув фах художника-графіка, оформлювача книжкової та друкарської продукції, художнього редактора. Працював у видавництві «Прапор» (Харків) художнім редактором. Згодом перейшов на творчу роботу. Працював як живописець, графік, дизайнер, ілюстратор та оформлювач книг.

В живописі часто експериментував, опробовуючи свої пластичні та кольорові наробки (системи). Діапазон живопису великий: від декоративного до класики реалізму. Художник створював серії робіт. Найбільша серія – «Козацькому роду нема переводу» - налічує сотні полотен, де Сергій Пущенко презентував себе як оригінальний баталіст, історик звичаїв і побуту козаків. Історія запорізьких козаків стає основним лейтмотивом упродовж багатьох років у його творчості. Сюжетні полотна на історичну тематику є водночас ілюстраціями до книг. Неодноразово друкувалися в часописах та книгах. До серії належить і казковий семиптих з авторськими легендами «Народження та перші сім днів життя Івана Сірка».

Особливе місце у творчості Сергія займав етюд та пейзажний живопис. Це водночас була і праця, і релакс.

Протягом всього творчого життя працював з портретом. Портрети та шаржі доповнювали одне одного, даючи можливість більш глибше розкривати образ.

Як графік, Сергій Пущенко використовував різні графічні матеріали. У його творчому доробку можна побачити різцеві гравюри, а також гравюри в техніці гратографії, літографії, сухої голки і т.д. Серія з 60 творів «Світ і гра…» виконана в техніці офорту високим друком. Унікальність праці не тільки в темі та професійному виконанні, а і в розробленій власній системі гравіровки та отримання оригіналу шляхом високого друку.

З початку російської збройної агресії проти України Сергій Пущенко тривалий час перебував в зоні бойових дій. Під час війни з окупантами з 2015 по 2018 рр. художником виконано з натури серію живописних та графічних портретів побратимів — воїнів-добровольців 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу «Правого сектора» та 5-го окремого батальйону Української добровольчої армії . Праця налічує 113 портретів (59 портретів олійних на полотні та 54 портрети графічними матеріалами на папері). 106 портретів з цієї серії увійшли до книги «Портрети добровольців на війні». Книга отримала як громадські, так і державні відзнаки. Виставки творчого доробку та презентації книги відбулися у Києві, Харкові, Львові, Черкасах, Херсоні, Рівному, Тернополі, Івано-Франківську, а також у приміщенні Верховної Ради України (Київ). Про цю свою працю він казав так: "Це пам’ятник всьому добробату, що є в Україні".

Останні роки паралельно з іншими йшла робота над проектом «Фронтовий кобзар». Сергій Пущенко - автор проекту дизайну видання та 50 фотографічних мистецьких творів колажів. Книга Тараса Шевченка «Кобзар» з підзаголовком «Фронтовий кобзар», надрукована у Харкові видавництвом «Майдан», у 2020 році була презентована на тлі виставки книжкових розворотів у містах: Києві, Львові, Чернігові, Херсоні та містечку Городок. В книзі поєдналися вічне Тарасове слово з документалізованим сьогоденням боротьби українського народу за право жити у своїй державі.

Талант рисувальника та ілюстратора також виявився в художньому оформленні медичних посібників. Художник тривалий час співпрацював з ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т.Зайцева НАМН України» у м. Харкові. Ним було розроблено дизайн серії медичних книг з технологій хірургічного лікування (автор і упорядник видань — академік НАМН України В. В. Бойко). До 13 книг серії увійшли понад 1100 авторських малюнків анатомії людини, техніки оперативних втручань та різноманітних схем алгоритмів лікування.

Мистецькі твори Пущенка є в численних приватних колекціях та музеях України, серед них: Гуляйпільський краєзнавчий музей; Музей історії запорозького козацтва (Острів Хортиця, місто Запоріжжя); Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» (м. Батурин); Національний історико-археологічний заповідник «Кам'яна Могила» (м. Мелітополь, 23 олійних полотна з серії «Художник і час»); Рівненський обласний краєзнавчий музей; Черкаський обласний художній музей; Національний музей літератури України (м. Київ); Національний музей історії України (м. Київ).

«Україна понад усе!» - цей девіз для нього було сповнено справжнього непоказного почуття гарячої любові до Батьківщнини, за яку він заплатив власним життям! На початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 р. Сергій без жодного сумніву знову пішов добровольцем на війну в складі Рівненського добровольчого підрозділу. Загинув в ніч з 1 на 2 березня 2022 року в місті Василькові під час бою з диверсійно-розвідувальною групою окупантів. Указом Президента України від 6 червня 2022 р. Сергія Пущенка нагороджено Орденом «За мужність» III ступеня посмертно.

Поховано Сергія Пущенка в Рівному разом з його бойовими побратимами. Це місто має стати пантеоном слави і пам’яті про справжніх патріотів своєї Батьківщини, які в перші дні ворожої навали, не задумуючись про власне життя, зупинили ворога! Героям Слава!