Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Пам'яті митця Антона Дербілова

Пам'яті митця Антона Дербілова

Антон Дербілов був рідкісною людиною, в якій жила лицарська душа, наснажена добротою таланту і багатьма обдаруваннями - образотворчістю, музикою, родиною, оточуючим його середовищем. Він був настільки нестандартним і яскравим у своїх уподобаннях, щирій самовідданості свого життєвого і громадянського вибору і це вселяє в нас віру, що ці якості не зникають, вони лише видозмінюються, переходять в інших, і людина продовжує себе десь там, у засвітах, водночас залишаючись серед нас.


Фото Антона. Березень 2023


Події нинішньої війни в Україні зламали багато стереотипів, серед яких - російськомовний Харків і його жителі, оборона міста, участь його мешканців у бойових діях та їх самовіддана і жертовна громадянська позиція.

Як виявилось, це почуття наснажує і очищає, наповнює глибоким і сутністним змістом поняття обов'язку і честі, захисту родини, дому, міста, країни. Для Антона ці поняття були близькими і зрозумілими - протягом багатьох років він займався унікальним за технікою виконання військово-історичною мініатюрою, що поєднала жанрові і стилістичні ознаки ювелірного та декоративно-прикладного мистецтва. Саме в цих невеликих за розміром роботах, які користувались популярністю у колекціонерів, виставлялись на аукціонах, Антон втілив дух нації, її героїчний менталітет.

Атрибутика і символіка часу побутування персонажів, поважність і статечність образів видатних діячів гетьманської доби в його роботах, сприймаються сьогодні як авторський меседж: "Нація утвердилась і готова захищати себе, свою землю і культуру".


Роботи митця


Рухлива, енергійна форма, контрастні кольори, в чомусь суголосні з поліхромією народної скульптури, притаманна і багатофігурним композиціям майстра, переданним у складних, майже кінематографічних ракурсах, де поза, жести передають динаміку бою, його зосередженність і напругу.

Внутрішнє відчуття пластики і пропорційності, своєрідний дар портретиста свідчать про самодостатність його творчості, її унікальності. Майстер працював зі спеціальними матеріалами, серед яких модельна пластика, олово або смола. Виготовляв ексклюзивні речі, на замовлення - тиражовану продукцію. Багато творів було виконано в співтворчості з дружиною, також художницею Катериною Дербіловою.

В особистості Антона Дербілова втилілися риси за які людину називають цвітом нації. Схиляємо голови в глибокій шані перед подвигом нашого Героя, розділяємо горе втрати родиною сина, чоловіка і батька.

Дякуємо і пам'ятаємо!