Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Міжнародна акція

Міжнародна акція "Ніч музеїв" 2022

«Ніч музеїв» — всесвітня акція, присвячена Міжнародному дню музеїв. Може, це дивно звучить для пересічного громадянина, який досить швидко звик до своєрідного музейного свята, але історія Ночі Музеїв не така вже й довга. Вперше «Ніч музеїв» була проведена в Берліні в 1997 році. Згодом фестиваль став загальноєвропейським проєктом та щорічно проходить у багатьох країнах Європи. Акція підтримується Міжнародною Радою музеїв (ICOM) та проводиться під патронажем Ради Європи.

Харківський художній музей бере участь в акції з 2008 року. Щороку наш музей створював своє, особливе культурне дійство – можливість у неформальній обстановці поспілкуватися з друзями та мистецтвом. За цей час на додаток до звичайних екскурсій діючими експозиціями, проходили зустрічі з мистецтвознавцями та художниками, концерти, лекції, демонстрації фільмів, читання, майстер-класи, вікторини, квести… Щороку постійно зростала аудиторія цієї культурної події. У 2020 та 2021 роках пандемія Covid завадила традиційному проведенню заходу. І все ж завдяки активності та невгамовності музейників та цифровим технологіям, він все ж таки відбувся в оновленому форматі. Він був на 100% цифровим у 2020 році та у «phygital» у 2021 році. Ніч музеїв за ці роки стала ще одним приводом для зустрічі зі нашими постійними відвідувачами та для знайомства з новими. Ми сподіваємось, що ми не втратили цього року нікого.

Ніч музеїв 2022 в Харківському художньому музеї мала бути не менш цікавою, ніж попередні. Війна внесла свої корективи в наше музейне життя, в життя нашої країни. І ця Ніч музеїв буде через зрозумілі причини інша. Але ми маємо надію, що наступна акція – 2023 року збере своїх прихильників на старому місці, вулиці Жон Мироносиць, 11! Віримо в нашу Перемогу!

 


В програмі цьогорічної акції:

«Ніч музеїв: святкова хроніка» Фоторепортаж Ірини Деркач

«Золотий мольберт» спогади про багаторічну співпрацю...

Онлайн концерт в рамках арт-проекту «Натхнення»


 

У підготовці Всеєвропейської акції «Ніч музеїв» 2022 взяли участь:
Андрій Мироненко, Лариса Абраменко,Ірина Сідельова, Ольга Денисенко, Наталя Титаренко, Ірина Деркач, Сергій Гричанок (ХСШ 133"Ліцей мистецтв"), Олена Гончарова (ХСШ 133"Ліцей мистецтв")