Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Музейні історії кохання

Музейні історії кохання

  • Початок: 13.02.2022 14:00
  • Місце: Харківський художній музей
  • Теги: 2022, новини

Кілька років тому в ХХМ до Дня Святого Валентина було започатковано цікавий захід – так звані «Музейні історії кохання». За сюжетом багатьох картин, їх тематичним змістом, дійсно криється цікава любовна інтрига, драматична життєва історія, яка часто дає приклад слідуванню морально-етичним заповідям – вірності і відданості «в горі і радості», благородству і чистоті почуттів. Буває і навпаки – з трагічною розв’язкою, невдячністю та егоїзмом.

За цими розповідями криється копітка робота музейних фахівців, пошук цікавих і невідомих раніше фактів, уміння «сконструювати» з них своєрідну літературно-мистецьку новелу. Ці історії було пов’язано з іменами і картинами відомих митців Г.Лапченка, І.Айвазовського, П.Левченка, М.Врубеля. Останнє згодом було оформлено в окремий захід – музично-образотворчу зустріч, присвячену коханню М.Врубеля і Н.Забели.

Нинішнего року працівники музею вирішили продовжити тему, додаючи до вже відомого та опробованого матеріалу нові сюжетні знахідки, пов'язани вже з «вінценосними» персонажами.

Добре відомі рядки пісенного шлягера 70-х свідчать, що «Жениться по любви не может ни один король». Деякі вчинки спростовують це правило, теж даючи приклад пріоритету почуттів над владою і троном. Або ж, навпаки, слідуючи династійній невідворотності долі або переваги матримоніальних інтересів, гідно нести своє призначення, поділяючи з судженим його долю.

Окрему історію, пов’язану із долею двох художників – батька і сина Мясоєдових, драматичні колізії якої сплелись у надто тугий вузол, вирішити який вдалося нескоро.

Бажаючих дізнатися більше запрошуємо на зустріч з мистецтвознавцем О.Денисенко, що відбудеться 13 лютого о 14:00