Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Микола Петрович Глущенко

Микола Петрович Глущенко

Рубрика «Художники-ювіляри» представляє публікацію з нагоди 120-річчя від дня народження видатного українського художника, радянського розвідника, однієї з найзагадковіших постатей в історії вітчизняного мистецтва Миколи Петровича Глущенка (17.09.1901 – 31.10.1977). 

Численні твори М.П.Глущенка з колекції ХХМ досить повно демонструють найкращі здобутки автора в галузі живопису та графіки. 

Народний художник України Микола Петрович Глущенко народився 17 вересня 1901 у місті Новомосковськ, нині Дніпропетровської області. 1918 закінчив комерційне училище в м.Донецьк і був мобілізований до армії Антона Денікіна. Після втечі з таборів для полонених дістався Німеччини, де опанував основи мистецтва в школі-студії Г.Балушека (1919-1921), Берлінській вищій школі образотворчих мистецтв (1921-1924). З 1925 по 1936 жив і працював у Парижі гол.художником торгівельно-промислових виставок СРСР за кордоном. 1926 р. його було завербовано радянською розвідкою для виконання складних завдань з добування науково-технічної інформації оборонного характеру. 1936 р. повернувся до СССР і став членом Московського відділення радянських художників. 1944 р. переїхав до Києва, де вступив до СРХУ. Протягом творчого життя (1922-1977) брав участь у багатьох виставках різного рангу, мав приблизно 50 персональних. Роботи представлено в музеях багатьох країн світу. 

М.П. Глущенко – визнаний майстер українського малярства. Мистець залишив у спадок вагомий художній доробок, що складається переважно з пейзажів і натюрмортів. Саме в цих жанрах найповніше розкрилися яскравий талант, висока професійність і могутній темперамент живописця. Неповторна образно-пластична манера, власний стиль автора формувалися на зразках європейського живопису кінця XIX – початку XX століття. Під впливом французьких імпресіоністів склався оригінальний «глущенківський» колорит, в якому гармонійно поєднано контрастні кольори. Ним було створено цикли пейзажів під час подорожей Італією, Бельгією, Швейцарією, Францією. Але більше 30-ти років мистецтво художника було безпосередньо пов’язано з Україною. Виразними соковитими барвами майстер оспівував красу та велич рідної природи. Своєю підкресленою декоративностю краєвиди художника нагадують мальовничі українські килими. 

М.П.Глущенко приділяв належну увагу графіці, ілюстрував книги. В техніці монотипії створив цілий ряд квіткових натюрмортів, в яких досяг неабиякого живописного ефекту.

М.П.Глущенко
Квіти на фоні моря. 1974
Полотно, олія