Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Крокуємо інклюзією

Крокуємо інклюзією

У Харківському художньому музеї буде проведено тестування тактильних копій творів Рєпіна, Дюрера, Нарбута та інших відомих митців.

«Крокуємо інклюзією» — у Харківському художньому музеї за ініціативи Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива» та підтримки Українського культурного фонду реалізується проєкт із створення інклюзивних продуктів — тактильних живописних та графічних творів відомих авторів, а також елементів навігації простором музею.

Світові практики вже давно зробили класичні музеї доступними та цікавими для всіх. Більше того, ці практики показують, що забезпечення доступності музеїв та інших культурних закладів сприяє туристичній привабливості міста. Харківський художній музей має шанс стати першим та підтвердити свою унікальність через впровадження нових інклюзивних продуктів. У рамках проєкту спеціалістами музею обрано кілька знакових творів, які будуть втілені в об’ємі відомими харківськими мисткинями («Запорожці пишуть листа турецькому султанові» Іллі Рєпіна, «Надягають вінок» Костянтина Трутовського, «Сніданок» Ханса ван Санта, «Прогулянка» Альбрехта Дюрера, а також графічні твори Георгія Нарбута).

27-28 жовтня 2021 року з 15:00-16:00 в рамках презентації проєкту буде проведено тестування уже готових інклюзивних продуктів, а також можна буде ознайомитися з етапами втілення шедеврів у тактильному форматі. Щодо методології втілення під час реалізації проєкту проведені консультації з експертами у сфері інклюзії Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива», мистецтвознавцями музею та методистами з навчання людей з порушеннями зору. Зокрема, розробка тактильних копій картин проходила у тісній співпраці з консультантами та педагогами ХСШ ім.В.Г.Короленка. Випускниці школи в майстерні скульпторки Тетяни Альбицької-Костомарової самі тестували робочі варіанти рельєфних зображень полотен із колекції музею.

Вивчення творів мистецтва на дотик — один з розповсюджених методів пізнання реальності, якому людей з порушенням зору навчають з дитинства. Тому створення можливості ознайомитися з шедеврами мистецтва, що містяться в музеї, є інновацією, що ще не запроваджена в академічних закладах культури Харкова. Запрошуємо взяти участь у прес-конференції 27 жовтня з авторами проєкту. У прес-конференції візьмуть участь:

• Анна Задорожна, кураторка проєкту, наукова співробітниця Харківського художнього музею.

• Тетяна Альбицька-Костомарова, скульптор, займається виготовленням об’ємних картин на основі живописних полотен

• Іра Оленіна, художник-графік

• Тетяна Новікова, дизайнерка,розробляє концепт дизайну для навігації

• Олена Зіненко, координаторка проєкту

Прес подію буде проведено з дотриманням карантинних умов, тому просимо заздалегідь узгодити Вашу присутність під час тестування. (В залі в момент тестування можуть знаходитись не більше ніж 8 людей в масках).

Долучитися до події можна буде також у режимі онлайн, про що буде повідомлено на фейсбук сторінці ХОФ «Громадська Альтернатива» та фестивалю «ІнклюзіON»

Більше інформації про інклюзивні проєкти: https://publicalternative.com.ua/uk/inkliuziia/