Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Коло Буриме

5 серпня 2021 у Виставковій залі музею на виставці «Коло Буриме» відбулася зустріч шанувальників мистецтва з художниками творчого об’єднання «Буриме», що відзначило тридцятиріччя від дня свого заснування. На сьогодні до об’єднання входить понад двадцять митців. На зустрічі були присутніми художники «ініціативної групи», завдяки яким діяльність «Буриме» до сьогодні примножено творчими подорожами, пленерами, реалізацією спільних живописних і виставкових проектів. Організатором зустрічі художників з поціновувачами мистецтва став заслужений діяч мистецтв України Олександр Шеховцов – рушійна сила, невтомний ініціатор всіх проявів діяльності об’єднання і один з його засновників. Екскурс в історію існування цієї неформальної творчої спілки провів Олександр Шило – так само один з перших «буремістів», наразі доктор мистецтвознавства, професор ХНУБА. Надзвичайно змістовну інформацію «з перших вуст» подано в культурологічному контексті, що підкреслило значимість факту існування об’єднання як культурного явища в масштабах не лише Харкова, але країни в цілому.

На зустрічі використано можливість вільного спілкування з членами об’єднання, зокрема, з одним з найактивніших його представників – Олегом Лазаренком – автором масштабних багатоскладових живописних композицій, що неодмінно викликають увагу глядача оригінальністю образотворчого вирішення.

Важливою складовою заходу став перегляд документальної стрічки Тетяни Бабіної «Шляхами перших християн», знятої автором у Сирії. Головними героями цього фільму були художники групи «Буриме», яким пощастило 2008 року відвідати благословенні і багатостраждальні землі історичного Дворіччя, закарбувати в своїх спогадах та численних етюдах безцінні пам’ятки «колиски цивілізації», безжалісно зруйновані варварами ХХІ століття…

Ліричного забарвлення зустрічі додала привітальна промова до художників представника так званої поетичної критики, лауреата міжнародних поетичних премій 2000-2017 років, поета Сергія Шовкового.

Фото з зустрічі можна подивитись на музейній сторінці Facebook