Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Сергій Сергійович Прокоф'єв

Сергій Сергійович Прокоф'єв

Естетичний клуб за інтересами "Фермата"

Прогулянка з Прокоф'євим

2021 року виповнилося 130 років від дня народження видатного композитора, піаніста і диригента Сергія Сергійовича Прокоф'єва. Він – один з найбільш яскравих, талановитих і самобутніх представників музичного мистецтва XX століття. Його діяльність тривала майже 50 років і збагатила всі області музичного мистецтва: ним було створено понад 130 музичних творів, серед яких опери, балети, симфонії, фортепіанні сонати, а також камерні вокальні та інструментальні твори, музика для кіно і театру.

Народився Сергій Прокоф'єв 23 квітня 1891 року в мальовничому селі Сонцівка на Донеччині. Хлопчик із раннього дитинства виявляв музичні здібності, його першим учителем стала мати – хороша піаністка. Сергій спочатку слухав, а потім почав підсаджуватися поруч за інструмент і стукав по клавішах. Вже в п'ять з половиною років він написав першу крихітну п'єсу для фортепіано «Індійський галоп», у дев'ять – першу оперу під назвою «Велетень». У селі Сонцівка пройшло його дитинство, тут було написано перші твори, звідси в серпні 1904 року тринадцятирічний С.Прокоф'єв виїхав на навчання до Петербурзької консерваторії.

Під час вступу до консерваторії в багажі юного композитора з України були чотири опери, симфонія, дві сонати і кілька фортепіанних п'єс. М.А.Римський-Корсаков, який очолював приймальну комісію, був вражений здібностями не по роках талановитого абітурієнта і прийняв юнака на свій курс. За час перебування в консерваторії (1904-1917) Прокоф'єв отримав диплом композитора, піаніста, а також завершив навчання по класу органа. Вже після перших публічних виступів Прокоф'єв заявив про себе як про талановитого новатора.

З Україною Прокоф'єва пов'язує не тільки його рідна Сонцівка. 1927 року, під час тріумфальних гастролей Сергія Прокоф'єва після восьми років перебування за кордоном, концерти його симфонічної та камерної музики з величезним успіхом проходили також у Києві, Одесі та Харкові. 1934 року гастрольний маршрут музиканта теж включав Одесу і Київ.

Любов до батьківщини композитор зберіг на все життя. Спогади про землю, де народився Прокоф'єв, музику та народні пісні, що він чув у дитинстві, не могли не відгукнутися у творчості. Яскраві картини безкрайніх степових просторів, що зберігають у собі пам'ять найдавнішої культури, закарбувалися в музиці «Скіфської сюїти». Українська тема розкривається також в опері «Семен Котко», балеті «На Дніпрі». Примітно, що в Паризькій постановці Дніпро отримав свою давню назву – «Борисфен».

Пам'ять про видатного композитора увічнено на батьківщині майстра. У Донецьку іменем Прокоф’єва названо Державну музичну академію, Концертний зал обласної філармонії, Симфонічний оркестр. Варто згадати, що міжнародний аеропорт у Донецьку, що став своєрідним символом героїзму українських військових, також носить ім'я Сергія Прокоф'єва.

1991 року на честь 100-річчя від дня народження С.С.Прокоф'єва у селі Сонцівка було відкрито меморіальний музей, перший і єдиний в Україні. Експозицію музею, що розповідає про життя і творчість Прокоф'єва, розмістили в будинку колишньої школи, де викладала мати композитора, Марія Григорівна Прокоф'єва.

Один із найяскравіших портретів композитора в образотворчому мистецтві було створено художником Петром Кончаловським, також уродженцем Донеччини. Цей портрет написано, коли Сергію Прокоф'єву було трохи більше сорока років – поза його розслаблена, але уважний та зосереджений погляд передає глибину характеру одного з найвизначніших композиторів XX століття.

 

Сергій Сергійович Прокоф'єв. Портрет пензля П.П.Кончаловського. 1934

 

Учні ДМШ№12 ім.К.Шульженко підготували святковий концерт "Прогулянка з Прокоф'євим", щоб вшанувати пам'ять композитора:

Шляховецька Марта виконує "Дощ та веселка" С.Прокоф'єва

ДМШ№12 iм.К.Шульженко, кер. Ніна Деменкова

 

Осовська Вiка (9 рокiв) виконує "Вальс" С.Прокоф'єва

ДМШ№12 iм.К.Шульженко, кер. Олена Звягинцева

 

Говтва Єгор  виконує "Тарантелла" С.Прокоф'єва

ДМШ№12 iм.К.Шульженко, кер. Ніна Деменкова

 

Трендюк Оля (10 рокiв) виконує "Хiд коникiв" С.Прокоф'ева

ДМШ№12 iм.К.Шульженко кер. Олена Звягинцева

  

Скрипнікова Ксенія виконує "Швидкоплинність №10" С.Прокоф'єва

ДМШ№12 iм.К.Шульженко, кер. Ніна Деменкова