Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Дмитро Володимирович Шевченко

Дмитро Володимирович Шевченко

Рубрика «Художники-ювіляри» представляє публікацію до 45-річного ювілею сучасного харківського графіка і живописця Дмитра Володимировича Шевченка


Дмитро Володимирович Шевченко


Дмитро Володимирович Шевченко народився 2 листопада 1978 року в місті Харкові. 1998 року закінчив Харківське художнє училище, 2004 - Харківський художньо-промисловий інститут (нині ХДАДМ). Викладач кафедри рисунка ХДАДМ з 2004 року. Член ХО НСХУ з 2008. Учасник обласних, всеукраїнських і міжнародних виставок з 1997. Персональна виставка відбулась у 2004 році в Харківському художньому музеї. 


Портрет заслуженого діяча мистецтв України, професора О.В.Вяткіна. 2008. Парір, соус


Дмитро Шевченко належить до кола мистців, які впевнені у важливості  академічної, традиційної школи рисунка і в той же час готові до розширення кордонів своєї творчості. Професійне середовище, в якому зростав і виховувався художник, визначило, в першу чергу, реалістичну спрямованість його мистецтва. Живописні і графічні твори Шевченка, виконані на багатому натурному матеріалі, завжди повнокровні, життєво переконливі. В доробку майстра представлено широку галерею живописних жіночих образів, створених в жанрі «ню». Вонирозкривають естетичні погляди самого автора і в той же час відображають історично сформоване уявлення про красу жінки, яка надихає творця. Шевченко захоплюється природною ніжністю, тендітністю жіночих форм. Чимало самобутніх характерів художник розкрив в портретному мистецтві. Глибоке проникнення в образ, багатство психологічних інтонацій знаходимо в графічній серії, присвяченій викладачам ХДАДМ, видатним українським художникам – А.М.Константинопольському, О.В.Мартинцю, І.М.Стаханову, О.В.Вяткіну. Майстерним відтворенням зовнішності моделей та інтер’єрно-атрибутативним вирішенням композиції позначено живописні портрети сильних особистостей, представників різних професій, зокрема медиків, артистів. В творчий «лабораторії» мистця народжуються різноманітні пейзажні мотиви – картини із зображенням мальовничих куточків Харківщини, Криму, Чорногорії. Пейзажі є виявом поетичного світобачення Дмитра Шевченка. В краєвидах відчутно прагнення художника висловити думку про досконалість природи.