Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

УВАГА, Вельмишановні харків’яни!

УВАГА, Вельмишановні харків’яни!

В одному із закладів Харкова виявлено величезний твір – розпис так званого плафону (5,1х3,5 метри), виконаний наприкінці ХІХ ст. непересічним художником Уваровим М.М. Він народився в Богодухові (1861 р.), помер у Харкові (1942 р.). Навчався в малювальній школі М.Д. Раєвської-Іванової в Харкові, закінчив Академію мистецтв (Петербург, 1883-90). Брав участь у виставках Товариства харківських художників, відкрив у Харкові клас рисування і живопису, до ІІ світової війни працював реставратором в Українській картинній галереї (нині Харківський художній музей).

Творів Уварова майже не зберіглося. Тим більш цінним є живописний плафон його роботи.

Сьогодні цей твір перебуває під дахом, що протікає. Для транспортування плафону у безпечне місце потрібно здійснити певні реставраційні роботи щодо закріплення фарбового шару і тільки після цього намотати полотно на спеціальний вал (це має бути труба Д – 50 см, довжина – 400 см).

Прошу всіх, хто взмозі, надати нашому музею (який на волонтерських засадах взявся за спасіння унікального твору нашого земляка) матеріали для реставраційних робіт (клей осетровий, кролячий або спеціальний синтетичний) та допомогу у виготовленні дерев’яного валу або знайти пластикову трубу відповідного розміру.

*На фото: М.М.Уваров серед співробітників музею

З надією на підтримку
директорка Харківського художнього музею Валентина Мизгіна