Харків, вул. Жон Мироносиць, 11

Музей працює в обмеженому режимі

Музей відкриває нові імена. Максим Поливяний

Музей відкриває нові імена. Максим Поливяний

У цій рубриці ми плануємо знайомити вас із молодими українськими митцями. Наш перший герой – художник Максим Поливяний, автор мінімалістичних, але разом з тим надзвичайно затишних і виразних за колоритом пейзажів рідної природи.       

Ми запропонували Максиму відповісти на кілька питань, і, маємо надію, що відповіді допоможуть краще розкрити особистість митця і разом з тим глибше зануритись у кожне створене ним полотно.


 

Роботи Максима


 

– Як Ви вперше відчули, що живопис – це саме те, що Вам справді близьке?

– З самого дитинства любив малювати, надихався пейзажами, та вже в шкільному віці зрозумів, що буду розвиватись саме в цьому напрямку. Мій дідусь художник, тому напевно він вплинув на мій шлях, саме він подарував мені перші фарби і пензлі.

 

– Які теми або ідеї стоять у центрі Вашої творчості, і чому саме вони для Вас важливі?

– На всіх моїх картинах зображено пейзаж, я дуже люблю природу, її порівняння кольорів, саме українські мотиви. Хочеться зобразити красу і легкість нашої місцевості.                    

 

– Чи можете поділитися своїм найбільш незабутнім моментом у процесі творчості?

  Найбільше запамʼятався випадок з дитинства) 

Я малював нічний етюд на ставку, була дуже красива ніч, і мені здавалось, що я гарно передав стан на полотні. В темряві здавалося дуже круто, але приїхавши додому я побачив суцільну синьку, і ніякого переданого стану тої ночі(

 

  Твори яких сучасних або старих майстрів Вас захоплюють і чим?

  Мене надихають твори Куінджи, особливо його гра зі світлом, також Пімоненко, Васильківський, Мурашко, Айвазовський і Криволап.

 

  Як війна вплинула на Вашу творчість? Яка на Вашу думку роль мистецтва у формуванні сучасного українського суспільства?

  На початку війни виникало питання в голові, навіщо я це роблю, чи треба це людям під час війни, але зараз, я розумію, що творчість потрібна нам, треба розвивати нашу культуру, мистецтво, за це ми і боремось, щоб у нас було своя, унікальна культурна спадщина.

 

  Які Ваші плани та мрії на майбутнє як митця та особистості?

  Наразі дуже складно щось планувати на майбутне, але звичайно, як і кожна людина, я прагну розвитку, вдосконалювати свою творчість, робити виставки в Україні і за кордоном.

 

Біографічна довідка

Максим Поливяний – художник з України, народився 13 січня 1999 року в Харківській області. Після закінчення школи навчався в художній школиі (2014-2018), потім Харківській державній академії дизайну і мистецтв (2018-2021).
Після початку повномасштабної війни в Україні був змушений переїхати з Харкова на Західну Україну, де продовжив працювати.
Працює в стилі сучасний мінімалістичний пейзаж. Іноді на роботах можна побачити тварин.
Картини знаходяться в приватних колекціях США, Німеччини, Канади, України, Австрії та Англії.

 

Більше робіт Максима можна переглянути на музейній сторінці facebook

 

Ганна ЗадорожнаЗавідувачка сектора обліку музейних фондів